Οδοντιατρική αντιμετώπιση ροχαλητού - άπνοιας ύπνου

Το dentalTv βρέθηκε το διήμερο 4 & 5 Μαΐου στην Κύπρο για να καλύψει το Συνέδριο "Οδοντιατρική 2018", που διοργάνωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λάρνακας. Ο Κωνσταντίνος Τσούτης μιλά στο dentalTv, για την άπνοια ύπνου και τη σχέση της με την οδοντιατρική επιστήμη.

Η εκπομπή "Ανάδειξέ Το" αποφάσισε να αναδείξει το θέμα της οδοντιατρικής αντιμετώπισης του ροχαλητού και της άπνοιας ύπνου. Δείτε τη συνέντευξη του δρ. Κωνσταντίνου Τσούτη σχετικά με το θέμα.

Η άπνοια ύπνου είναι μία σοβαρή νόσος που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης όσων πάσχουν από αυτήν. Πιστεύεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού έχει άπνοια ύπνου χωρίς να το γνωρίζει και κατ’ επέκταση χωρίς να λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία. Ο ρόλος του οδοντιάτρου στη διαχείριση αυτής της νόσου είναι διπλός, δεδομένου ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία. Ασθενείς με άπνοια παρουσιάζουν συγκεκριμένα ενδοστοματικά χαρακτηριστικά, τα οποία εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει ο οδοντίατρος, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη διάγνωση μιας αρκετά επικίνδυνης και σε μεγάλο βαθμό υποδιεγνωσμένης νόσου. Εκτός από την διάγνωση, ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και στη θεραπεία αυτής της νόσου, προσφέροντας έτσι μια σημαντική υπηρεσία στους ασθενείς του.

Το ροχαλητό είναι ένας ήχος που παράγεται κατά τον ύπνο από τη δόνηση των τοιχωμάτων του φάρυγγα και αποτελεί σημάδι μερικής απόφραξης του αεραγωγού. Η απόφραξη αυτή μειώνει την οξυγόνωση του οργανισμού επηρεάζοντας αρνητικά πολλά από τα όργανα και τις βιολογικές λειτουργίες του σώματος. Σχεδόν όλοι ροχαλίζουμε περιστασιακά. Το έντονο όμως και σε μόνιμη βάση ροχαλητό επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρότερης νόσου που ονομάζεται αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Ο ύπνος είναι μια από τις βασικότερες βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και συμβάλλει στη σωματική και πνευματική υγεία. Αν δεν κοιμάστε όσο πρέπει και αν η ποιότητα του ύπνου σας δεν είναι καλή, κινδυνεύετε να αναπτύξετε σοβαρές και χρόνιες ασθένειες.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου ανακοίνωσε τα παρακάτω στοιχεία σχετικά με το ροχαλητό και την αποφρακτική άπνοια ύπνου.