Δρ. Κωνσταντίνος Τσούτης, Οδοντίατρος, Προσθετολόγος,
Board Certified Dental Sleep Specialist

Σεμιτέλου 6, Αθήνα
(+30) 210 7702192

Συμπτώματα και κλινικές επιπτώσεις άπνοιας ύπνου

Οι αρνητικές επιδράσεις στην υγεία της αθεράπευτης αποφρακτικής άπνοιας ύπνου είναι μεγάλες και μόλις τελευταία άρχισαν να αναγνωρίζονται και να κατανοώνται καλύτερα. Μπορεί να είναι απλές κλινικές εκδηλώσεις όπως ροχαλητό και πονοκέφαλοι και φτάνουν μέχρι σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σε μια μελέτη των Marin και συνεργατών το 2005 βρέθηκε ότι άτομα με αθεράπευτη αποφρακτική άπνοια ύπνου μεγάλης βαρύτητας διατρέχουν κατά 317% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Η θεραπεία της άπνοιας ύπνου σώζει ζωές! Μια μελέτη σε δείγμα 875 ασθενών με διεγνωσμένη αποφρακτική άπνοια ύπνου έδειξε ότι όσοι ακολούθησαν θεραπεία είχαν στατιστικά υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης στην 5ετία σε σύγκριση με αυτούς που δεν ακολούθησαν καμία θεραπευτική διαδικασία.

Τα σημαντικότερα συμπτώματα και κλινικές επιπτώσεις της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου είναι τα παρακάτω:

Έντονη ημερήσια κόπωση και υπνηλία

Άτομα με έντονη κόπωση λόγω άπνοιας φαίνονται χαρακτηριστικά κουρασμένοι. Συχνά δυσκολεύονται να μείνουν ξύπνιοι στη δουλειά ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Επίσης κινδυνεύουν να κοιμηθούν κατά την οδήγηση. Ποικίλες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που πάσχουν από άπνοια ύπνου εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και άλλες μελέτες ότι μεγάλο ποσοστό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων αποδίδεται σε οδηγούς που έπασχαν από άπνοια.

Ροχαλητό

Το ροχαλητό είναι το σοβαρότερο σύμπτωμα των ατόμων με αποφρακτική άπνοια ύπνου και το σημαντικότερο παράπονο της ή του συντρόφου στο κρεββάτι. Συχνά είναι η ή ο σύζυγος του πάσχοντος που ξεκινά τη διαγνωστική διαδικασία, εξαιτίας της επιθυμίας για διακοπή του ροχαλητού. Περίπου το 40% των ενηλίκων ροχαλίζουν.

Πονοκέφαλοι

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οι διαταραχές του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, συσχετίζονται με την εμφάνιση χρόνιων πονοκεφάλων. Σε ασθενείς που έπασχαν ταυτόχρονα από άπνοια και από χρόνιους πονοκεφάλους παρατηρήθηκε ότι η θεραπεία της άπνοιας οδήγησε και στην εξάλειψη των πονοκεφάλων.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αρκετές μελέτες συσχετίζουν την άπνοια με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όταν κλείνει ο αεραγωγός και ξεκινά ένα επεισόδιο άπνοιας, ο ασθενής προσπαθεί όλο και πιο έντονα να αναπνεύσει συσπώντας τους μύες του θώρακα και το διάφραγμα. Η σύσπαση του μυός του διαφράγματος προκαλεί συμπίεση του στομάχου με αποτέλεσμα να εξωθείται γαστρικό υγρό από το στομάχι προς τον οισοφάγο και τη στοματική κοιλότητα.

Υπέρταση

Υπέρταση παρατηρείται στο 50-70% των ασθενών που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η άπνοια ύπνου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση υπέρταση ανεξαρτήτως από την ύπαρξη παχυσαρκίας, την ηλικία την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Επιπλέον έχει βρεθεί και άμεση συσχέτιση μεταξύ της βαρύτητας της άπνοιας και των τιμών της υπέρτασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία της άπνοιας οδηγεί σε μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης.

Αύξηση βάρους

Η αύξηση του βάρους και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη άπνοιας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και κλινικές συνέπειες της άπνοιας. Όσοι πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου νιωθουν υπνηλία, έντονη κόπωση και έλλειψη ενέργειας.

Αυτό προκαλεί την ανάγκη για πρόσληψη τροφών πλούσιων σε σάκχαρα και θερμίδες ώστε να αποκτηθεί η απαιτούμενη ενέργεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί το άτομο στις ανάγκες της καθημερινότητας. Η συχνή προσληψη τροφών πλούσιων σε σάκχαρα και θερμίδες οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Μια από τις πολλές ορμόνες που απελευθερώνονται στον οργανισμό κατά τον ύπνο είναι και η ορμόνη λεπτίνη. Η λεπτίνη είναι μια φυσική ορμόνη που μειώνει την όρεξη και εκκρίνεται κατά το στάδιο 4 του ύπνου. Ασθενείς με άπνοια έχουν διαταραγμένο ύπνο με αποτέλεσμα πολλές ορμόνες να μην εκκρίνονται στο σώμα τους σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που οδηγεί σε στέρηση των ευεργετικών επιδράσεων που οι ορμόνες αυτές έχουν.

Σακχαρώδης διαβήτης

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και αυξημένη ανοχή στην ινσουλίνη. Αυτό αποδίδεται στην υποξυαιμία, δηλαδή στη μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα, γεγονός που εμφανίζεται κατά την εκδήλωση επεισοδίων άπνοιας.

Νόσος Alzheimer

Το συγκεκριμένο θέμα είναι ακόμη υπό μελέτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου στην Αμερική, σύμφωνα με την οποία, στο 80% των ασθενών με νόσο Alzheimer παρατηρήθηκε εμφάνιση άπνοιας ύπνου.

Έμφραγμα μυοκαρδίου/ καρδιακή ανακοπή

Το 63% των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου εμφανίζουν άπνοια ύπνου. Οι εμφραγματίες έχουν 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από άπνοια σε σύγκριση με υγιή άτομα. Επιπλέον άτομα που έχουν πάθει έμφραγμα και εμφανίζουν και άπνοια εμφανίζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα σε χρονική περίοδο ενός χρόνου μετά το έμφραγμα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν άπνοια.

Σε μια μελέτη του 2005, η αποφρακτική άπνοια ύπνου συσχετίστηκε με σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αιφνίδιου θανάτου λόγω καρδιακής ανακοπής κατά τις ώρες μεταξύ 12.00 το βράδυ και 6.00 τα ξημερώματα. Περίπου 50% των ασθενών που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή πάσχουν από υπνική άπνοια σύμφωνα με μελέτη του Sinn και συνεργατών το 1998. Η άπνοια ύπνου είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή πάθηση.

  • Αποκτήστε τώρα καλύτερη ποιότητα ύπνου. 
    Μάθετε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε!

    Επικοινωνήστε μαζί μας

    Πόσο ποιοτικός είναι ο ύπνος σας; Απαντήστε σε ένα απλό ερωτηματολόγιο.

    Designed & Developed @ Lobby Creative