Δρ. Κωνσταντίνος Τσούτης, Οδοντίατρος, Προσθετολόγος,
Board Certified Dental Sleep Specialist

Σεμιτέλου 6, Αθήνα
(+30) 210 7702192

  • Άπνοια Ύπνου - Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

    ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΝΟΙΑΣ ΥΠΝΟΥ

    Έχετε άπνοια ύπνου και δυσκολεύεστε στη χρήση του CPAP; Μπορούμε να σας βοηθήσουμε!

Τι είναι η άπνοια ύπνου;

snoring

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια επικίνδυνη και δυνητικά απειλητική για την ζωή νόσος που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της λειτουργίας της αναπνοής κατά τον ύπνο.

Προκαλείται από υπερβολική χαλάρωση των μυών του φάρυγγα και της γλώσσας με αποτέλεσμα την πλήρη απόφραξη του αεραγωγού και κατ΄ επέκταση τη μείωση της οξυγόνωσης των ζωτικών οργάνων του σώματος.

Άτομα με άπνοια ύπνου ροχαλίζουν δυνατά και ξαφνικά σταματούν να αναπνέουν για μικρές χρονικές περιόδους.

Η παύση της αναπνοής και η συνεπακόλουθη μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα, προκαλούν διαταραχή του ύπνου, καθώς ο πάσχων από ένα βαθύ στάδιο ύπνου αφυπνίζεται σε ένα ελαφρύτερο. Οι αφυπνίσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επανεκκίνηση της αναπνοής, συμβαίνουν εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και συχνά δεν γίνονται αντιληπτές από τον πάσχοντα.

Τα άτομα που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια, αισθάνονται κουρασμένα όταν ξυπνούν και στερούνται την αναζωογονητική επίδραση που προσφέρει ο ποιοτικός ύπνος.

 

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Το 40% των ανθρώπων ηλικίας 30-69 ετών πάσχουν από άπνοια ύπνου στην Ελλάδα και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν και δεν ακολουθούν κάποια θεραπεία.

ΚΑΙ

Η άπνοια ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, διαβήτη, έμφραγμα, εγκεφαλικό και μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Τα στάδια του ύπνου

Όσοι πάσχουν από άπνοια ύπνου είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν από έναν πλήρη κύκλο ξεκούραστου ύπνου. Υπάρχουν τέσσερα στάδια ύπνου και είναι όλα τους απαραίτητα για την επίτευξη μίας πλήρους νυχτερινής ξεκούρασης.

Τα τέσσερα στάδια του κύκλου του ύπνου είναι:

NREM Στάδιο 1: Το πρώτο στάδιο σηματοδοτεί τη μετάβαση από την εγρήγορση στον ύπνο και καταλαμβάνει περίπου το 5% του συνολικού ύπνου.

NREM Στάδιο 2: Το στάδιο 2 καταλαμβάνει το 45% του συνολικού ύπνου και είναι το στάδιο του ελαφρύ ύπνου.

NREM Στάδιο 3: Το στάδιο 3 ή στάδιο Δέλτα είναι το στάδιο  του βαθύ ύπνου και καταλαμβάνει περίπου το 25% του συνολικού ύπνου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο κατά το οποίο ο οργανισμός αποκαθιστά και επιδιορθώνει βλάβες στο σώμα. Άτομα με άπνοια ύπνου δεν έχουν την απαιτούμενη διάρκεια βαθέως ύπνου σταδίου 3 με αποτέλεσμα να ξυπνάνε κουρασμένοι το πρωί και με πόνο στο σώμα τους.

Ύπνος  REM: Ο ύπνος REM καταλαμβάνει περίπου το 25% του χρόνου του ύπνου και σχετίζεται με τα όνειρα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM ο εγκέφαλος είναι πολύ δραστήριος, σαν να ήταν σε εγρήγορση, ενώ οι μύες του σώματος χαλαρώνουν. Ο ύπνος REM είναι  σημαντικός για την αποθήκευση πληροφοριών που δέχτηκε ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας καθώς και για την συναισθηματική ισορροπία του ατόμου. Ασθενείς με άπνοια ύπνου τείνουν να μην εισέρχονται σε ύπνο REM με αποτέλεσμα να εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας προβλήματα μνήμης, σύγχυση, μειωμένη συγκέντρωση και συναισθηματική αστάθεια.

sleep cycle

Πως θεραπεύεται η άπνοια ύπνου;

Η ποιότητα ζωής σας επηρεάζεται σημαντικά από την ποιότητα του ύπνου σας. Ευτυχώς, όσοι υποφέρουν από κακής ποιότητας ύπνο είναι εύκολο πλέον να βοηθηθούν. Aρκετά συχνά η αναγκαία θεραπεία γίνεται χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

cpap

Θεραπεία με συσκευή CPAP

Η συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP) είναι η πιο κοινή θεραπεία για την αποφρακτική άπνοια ύπνου. Ένα μηχάνημα CPAP φυσά μια συνεχή ροή αέρα στη μύτη και το στόμα σας, αναγκάζοντας τον αεραγωγό σας να ανοίξει και επιτρέποντας στο σώμα σας να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται. Παρά την ευρεία χρήση της, πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στην CPAP και δεν μπορούν να φορέσουν με άνεση τη μάσκα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

appliance

Ενδοστοματικοί νάρθηκες/ενδοστοματικά προθέματα

Οι ενδοστοματικοί νάρθηκες ή ενδοστοματικά προθέματα για την θεραπεία της άπνοιας ύπνου είναι ειδικά σχεδιασμένες συσκευές που τοποθετούνται στο στόμα και συγκρατούν την κάτω γνάθο στην ιδανική ανατομικά θέση έτσι ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η δίοδος το αέρα στον αεραγωγό. Εφαρμόζουν στα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου και μοιάζουν με αθλητικούς ενδοστοματικούς νάρθηκες. Σκοπός τους είναι να εμποδίζουν την κάτω γνάθο και τη γλώσσα να πέφτουν προς τα πίσω και να φράζουν τον αεραγωγό, επιτρέποντας έτσι στον ασθενή να αναπνέει φυσιολογικά κατά τον ύπνο του. Η χρήση ενός ενδοστοματικού νάρθηκα είναι μια άνετη, μη επεμβατική και αποτελεσματική θεραπεία για την άπνοια ύπνου.

nysteri

Χειρουργική θεραπεία

Σπάνια χρησιμοποιείται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της άπνοιας ύπνου. Εάν όμως χρειαστεί, η ρινική χειρουργική μπορεί να βοηθήσει στην ικανότητα του ασθενούς να χρησιμοποιήσει τη συσκευή CPAP. Υπάρχει επίσης η επιλογή της ορθογναθικής χειρουργικής κατά την οποία ένας γναθοχειρουργός μετατοπίζει χειρουργικά την άνω και την κάτω γνάθο σε προσθιέστερη θέση για να ανοίξει ο αεραγωγός. Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, η τελευταία επιλογή είναι η εκτέλεση τραχειοστομίας.

Αποκτήστε τώρα καλύτερη ποιότητα ύπνου. 
Μάθετε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε!

Επικοινωνήστε μαζί μας

Πόσο ποιοτικός είναι ο ύπνος σας; Απαντήστε σε ένα απλό ερωτηματολόγιο.

Designed & Developed @ Lobby Creative