Δρ. Κωνσταντίνος Τσούτης, Οδοντίατρος, Προσθετολόγος,
Board Certified Dental Sleep Specialist

Σεμιτέλου 6, Αθήνα
(+30) 210 7702192

Ποιοι Παράγοντες Προκαλούν Το Ροχαλητό

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του ροχαλητού είναι πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους, από το μεγάλο μέγεθος της γλώσσας, ως τη συγκέντρωση λίπους στην περιοχή του λαιμού ή το μεγάλο μήκος σταφυλής.

Μεγάλο μέγεθος γλώσσας

Το μεγάλο μέγεθος γλώσσας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του εύρους του αεραγωγού. Σε άτομα με μεγάλη γλώσσα, η απόσταση μεταξύ της ρίζας της γλώσσας και της μαλθακής υπερώας είναι μικρότερη, γεγονός που καθιστά τη δίοδο του αέρα δυσκολότερη. Επιπλέον μια μεγάλη γλώσσα είναι πιο εύκολο να πέσει προς τα πίσω και να αποφράξει τον αεραγωγό όταν το μυικό σύστημα χαλαρώνει κατά τον ύπνο και ειδικά όταν το άτομο κοιμάται ανάσκελα.

glwssa

Πλαδαρή μαλθακή υπερώα

Όταν η μαλθακή υπερώα σχηματίζει έντονη γωνία με τη σκληρή υπερώα, γεγονός που χαρακτηρίζεται και ως πλαδαρή μαλθακή υπερώα, προκαλείται δυσχαίρεια στην αναπνοή και ροχαλητό. Αυτό οφείλεται στην συμπλησίαση της μαλθακής υπερώας και της σταφυλής με τη βάση της γλώσσας και συνεπώς στη μείωση του χώρου για τη διέλευση του αέρα.

Συγκέντρωση λίπους στην περιοχή του λαιμού

Η εναπόθεση λίπους στην περιοχή του τραχήλου μειώνει σημαντικά το έυρος του αεραγωγού και μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες με περιφέρεια λαιμού 16 ιντσών (40,5 εκατοστών) ή μεγαλύτερη και άντρες με περιφέρεια λαιμού 17 ιντσών (43 εκατοστών) ή μεγαλύτερη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

fatneck

Διογκωμένες αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις

Αποτελούν τις βασικότερες αιτίες εμφάνισης αποφρακτικής άπνοιας ύπνου στα παιδιά. Οι διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις οδηγούν σε εμφάνιση στοματικής αναπνοής, που έχει δυσμενείς συνέπειες στην υγεία του παιδιού και στην ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου. Οι μεγάλες αμυγδαλές περιορίζουν τον στοματοφάρυγγα από το πλευρικά τοιχώματα και προκαλούν αναπνευστική απόφραξη οδηγώντας σε εμφάνιση ροχαλητού και υπνικής άπνοιας.

Μεγάλο μήκος σταφυλής

Όταν η σταφυλή έχει μεγάλο μήκος περιορίζει το άνοιγμα του αεραγωγού και λειτουργεί κατά μια έννοια ως μια βαλβίδα που πάλλεται μπρος-πίσω κατά την αναπνοή. Αυτή η παλμική κίνηση προκαλεί τον ήχο του ροχαλητού. Με την πάροδο του χρόνου, το έντονο ροχαλητό αν δεν θεραπευτεί, προκαλεί φλεγμονή της σταφυλής, διόγκωση του μεγέθους της και συνεπώς επιδείνωση του προβλήματος της αναπνευστικής απόφραξης.

Κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ προκαλεί χαλάρωση του μυικού τόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ροχαλητού και αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένα άτομα όταν τα ρωτούν αν ροχαλίζούν απαντούν «μόνο όταν έχω πιεί».

Κάπνισμα

Το κάπνισμα ερεθίζει τους ιστούς των τοιχωμάτων της αναπνευστικής οδού και προκαλεί φλεγμονή και διόγκωση τους. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί δυσχαίρεια κατά την αναπνοή και εκδήλωση ροχαλητού.

Οικογενειακό ιστορικό

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα εκδήλωσης ροχαλήτού και αποφρακτικής άπνοιας ύπνου αυξάνεται σε άτομα που αναφέρουν αυτές τις διαταραχές στο οικογενειακό τους ιστορικό.

Ρινική απόφραξη

Όταν υπάρχει ρινική απόφραξη η αναπνοή γίνεται από το στόμα. Η στοματική αναπνοή αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ροχαλητού και άπνοιας ύπνου. Ιγμορίτιδα, ρινικοί πολύποδες, αλλεργίες και στραβό διάφραγμα είναι κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν ρινική απόφραξη.

Αλλεργίες

Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Η αλλεργική αντίδραση έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονής, κυρίως του ρινικού βλεννογόνου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και ολόκληρης της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί αποφραξη του αεραγωγού που οδηγεί σε εκδήλωση ροχαλητού.

Μικρογναθία-οπισθογναθισμός

Σε περιπτώσεις που η κάτω γνάθος είναι μικρή ή βρίσκεται σε οπισθιέστερη από την φυσιολογική θέση, η γλώσσα βρίσκεται και αυτή σε πιο πίσω θέση στο στόμα. Η οπισθιέστερη θέση της γλώσσας παρακωλύει την αναπνοή και οδηγεί σε εκδήλωση ροχαλητού και άπνοιας.

Το ροχαλητό δεν θεωρείται διαγνώσιμη πάθηση, αλλά είναι ένα σύμπτωμα από το οποίο υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι.

  • Αποκτήστε τώρα καλύτερη ποιότητα ύπνου. 
    Μάθετε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε!

    Επικοινωνήστε μαζί μας

    Πόσο ποιοτικός είναι ο ύπνος σας; Απαντήστε σε ένα απλό ερωτηματολόγιο.

    Designed & Developed @ Lobby Creative