Δρ. Κωνσταντίνος Τσούτης, Οδοντίατρος, Προσθετολόγος,
Board Certified Dental Sleep Specialist

Σεμιτέλου 6, Αθήνα
(+30) 210 7702192

Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια δυνητικά απειλητική για την ζωή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της λειτουργίας της αναπνοής κατά τον ύπνο.

Προκαλείται από υπερβολική χαλάρωση των μυών του φάρυγγα και της γλώσσας με αποτέλεσμα την πλήρη απόφραξη του αεραγωγού και κατ΄ επέκταση τη μείωση της οξυγόνωσης των ζωτικών οργάνων του σώματος.

Άτομα με άπνοια ύπνου ροχαλίζουν δυνατά και ξαφνικά σταματούν να αναπνέουν για μικρές χρονικές περιόδους.

Η παύση της αναπνοής και η συνεπακόλουθη μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα, προκαλούν διαταραχή του ύπνου, καθώς ο πάσχων από ένα βαθύ στάδιο ύπνου αφυπνίζεται σε ένα ελαφρύτερο. H αφύπνιση αυτή αυξάνει τον τόνο των μυών του φάρυγγα και ανοίγει τον αεραγωγό. Με το άνοιγμα του αεραγωγού ξαναρχίζει η αναπνοή με βαθιές ανάσες, αλλά παράλληλα ξεκινά και το δυνατό ροχαλητό. Οι αφυπνίσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επανεκκίνηση της αναπνοής, συμβαίνουν εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και συχνά δεν γίνονται αντιληπτές από τον πάσχοντα.

Τα άτομα που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια, αισθάνονται κουρασμένα όταν ξυπνούν και στερούνται την αναζωογονητική επίδραση που προσφέρει ο ποιοτικός ύπνος.

Πόσο συχνή είναι η άπνοια ύπνου;

Η συχνότητα της άπνοιας ύπνου υπολογίζεται στο 4% των ανδρών και 2% των γυναικών. Τα ποσοστά αυτά αναφέρονται σε περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν έντονη ημερήσια υπνηλία. Μελέτες που χρησιμοποιούν ως μοναδικό κριτήριο την εμφάνιση παθολογικών τιμών στον δείκτη ΑΗΙ δίνουν μεγαλύτερα ποσοστά. Συγκεκριμένα αμερικάνικη μελέτη σε ασθενείς ηλικίας 30-60 ετών έδειξε συχνότητα εμφάνισης της πάθησης στο 9-24% των ανδρών και 4-9% των γυναικών. Σημασία έχει να τονίσουμε ότι τα παραπάνω ποσοστά υποεκτιμούν την πραγματική συχνότητα της νόσου, η οποία πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη. Εκτιμάται ότι στο 90%των ατόμων που πάσχουν από υπνική άπνοια, δεν έχει γίνει διάγνωση της νόσου και δεν έχει δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

  • Αποκτήστε τώρα καλύτερη ποιότητα ύπνου. 
    Μάθετε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε!

    Επικοινωνήστε μαζί μας

    Πόσο ποιοτικός είναι ο ύπνος σας; Απαντήστε σε ένα απλό ερωτηματολόγιο.

    Designed & Developed @ Lobby Creative