Οδοντιατρική αντιμετώπιση ροχαλητού - άπνοιας ύπνου

Τι Είναι Το Ροχαλητό

Το ροχαλητό είναι μία πολύ συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου. Σχεδόν όλοι μας ροχαλίζουμε περιστασιακά. Το ήπιο ροχαλητό είναι απλά ενοχλητικό. Το έντονο όμως και σε μόνιμη βάση ροχαλητό διαταράσσει σημαντικά τον ύπνο και μπορεί να είναι σημάδι μιας πολύ σοβαρότερης κατάστασης – της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Το ροχαλητό είναι ένας ήχος που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου από τη δόνηση των τοιχωμάτων του φάρυγγα. Είναι ένα σημάδι μερικής απόφραξης του αεραγωγού από μαλακούς ιστούς όπως η γλώσσα, η μαλακή υπερώα, η σταφυλή και οι αμυγδαλές. Όταν το εύρος του αεραγωγού μειώνεται, η πίεση του αέρα ωθεί τους ιστούς προς τα πίσω. Οι ιστοί αυτοί πάλλονται κατά τη δίοδο του αέρα παράγωντας τον χαρακτηριστικό ήχο του ροχαλητού.


Τι υποδηλώνει το ροχαλητό;

Υπάρχει μια πληθώρα παραγόντων που μπορούν να αποτελούν αιτίες για τις οποίες ένα άτομο ροχαλίζει. Η εκδήλωση όμως ροχαλητού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη θεραπεία της άπνοιας ύπνου. Δείχνεί ότι ο αεραγωγός καταρρέει και το άτομο έχει έναν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσει αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Πόσο συχνό είναι το ροχαλητό;

Υπολογίζεται ότι 25% των ανδρών και 15% των γυναικών ροχαλίζουν κάθε βράδυ. Από αυτούς που ροχαλίζουν, ένα σημαντικό ποσοστό (34-60%) πάσχει από μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή πάθηση, την άπνοια ύπνου.

Απλά ροχαλίζω ή πάσχω από άπνοια ύπνου;

Η άπνοια ύπνου συχνά παραμένει αδιάγνωστη γιατί πολλοί ασθενείς νομίζουν ότι απλά ροχαλίζουν, ενώ στην πραγματικότητα πάσχουν από αυτή την εξαιρετικά σοβαρή διαταραχή ύπνου.

Το ροχαλητό και η αποφρακτική άπνοια ύπνου έχουν την ίδια αιτιολογία. Η άπνοια συμβαίνει όταν οι μαλακοί ιστοί της ανώτερης αναπνευστικής οδού αποφράσουν τελείως τον αεραγωγό, προκαλώντας διακοπή της αναπνοής. Ο αέρας δεν φθάνει στους πνεύμονες και η συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα μειώνεται. Όταν το οξυγόνο στο αίμα πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, ο ύπνος διακόπτεται και το άτομο ξυπνά και προσπαθεί να αναπνεύσει. Αυτό γίνεται τόσο γρήγορα που συχνά ο πάσχον δεν το συνειδητοποιεί.

Το ροχαλητό σε ασθενείς που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Η ένταση του ροχαλητού δεν είναι σταθερή και εμφανίζει έντονες διακυμάνσεις. Κάποιες στιγμές ο πάσχον ροχαλίζει πολύ δυνατά και μετά από λίγο μπορεί να ροχαλίζει πολύ λίγο ή και να μην ακούγεται καθόλου η αναπνοή του (επεισόδιο άπνοιας) για να ακολουθήσει στη συνέχεια μια νέα περίοδος δυνατού ροχαλητού. Παράλληλα το άτομο μπορεί να παράγει ήχους λαχανιάσματος ή ήχους αίσθησης πνιγμού καθώς προσπαθεί να αναπνεύσει. Το πρωί ξυπνά και δεν αισθάνεται την αναζωογονητική επίδραση του ύπνου. Νιώθει έλλεψη ενέργειας και κόπωση.

Αν νομίζετε ότι εμφανίζετε τα παραπάνω σημεία και συμπτώματα καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό που θα κάνει τη διάγνωση της νόσου και θα σας συμβουλεύσει για την καταλληλότερη θεραπεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ποιοι Παράγοντες Προκαλούν Το Ροχαλητό »