Οδοντιατρική αντιμετώπιση ροχαλητού - άπνοιας ύπνου

Πόσο ποιοτικός είναι ο ύπνος σας; Μάθετε το εύκολα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ο ύπνος είναι μια από τις βασικότερες βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και συμβάλλει στη σωματική και πνευματική υγεία. Αν δεν κοιμάστε όσο πρέπει και αν η ποιότητα του ύπνου σας δεν είναι καλή, κινδυνεύετε να αναπτύξετε σοβαρές και χρόνιες ασθένειες.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να διαταράξουν την ποιότητα του ύπνου σας και αρκετά συχνά δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν. Με άλλα λόγια μπορεί να νομίζετε ότι κοιμάστε καλά και στην πραγματικότητα να πάσχετε από κάποια διαταραχή ύπνου.

Για να αξιολογηθεί αντικειμεντικά η ποιότητα του ύπνου σας είναι απαραίτητο να γίνει μια ειδική εξέταση που ονομάζεται πολυσωματικαταγραφική μελέτη ύπνου. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο νοσοκομείου και καταγράφονται βασικές ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία, την ώρα που ο εξεταζόμενος κοιμάται. Το πρόβλημα αυτής της μεθόδου είναι ότι γίνεται στο μη οικείο περιβάλλον ενός νοσοκομείου, γεγονός που συχνά είναι ενοχλητικό για τον εξεταζόμενο.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει βοηθήσει στο να κατασκευαστούν ειδικές φορητές συσκευές που μελετούν την ποιότητα του ύπνου και τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε ένας εύκολα στο σπίτι του. Η μελέτη ύπνου στο σπίτι με φορητή συσκευή είναι μια απλή μέθοδος διάγνωσης  με χαμηλό κόστος. Η αξιοπιστία της είναι αντίστοιχη με αυτήν της κλασσικής  πολυσωματικαταγραφικής μελέτης ύπνου σε νοσοκομείο και χρησιμοποιείται ευρέως πλέον για τη διάγνωση αναπνευστικών διαταραχών στον ύπνο όπως είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Το ροχαλητό είναι η βασικότερη ένδειξη ύπαρξης αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια αρκετά συχνή και αρκετά υποδιεγνωσμένη διαταραχή ύπνου που συσχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν ροχαλίζετε και αισθάνεστε οτι ο ύπνος σας δεν είναι αναζωογονητικός, μια απλή μελέτη ύπνου στο σπίτι σας θα βοηθήσει να εντοπίσεται το πιθανό πρόβλημα και στη συνέχεια να ακολουθήσετε την καταλληλότερη θεραπεία.