Οδοντιατρική αντιμετώπιση ροχαλητού - άπνοιας ύπνου

Τύποι άπνοιας ύπνου

Υπάρχουν δύο τύποι υπνικής άπνοιας: η αποφρακτική άπνοια και η κεντρική άπνοια.

Η αποφρακτική άπνοια χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής χαλάρωσης των μυών της ανώτερης αναπνευστικής οδού κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η χαλάρωση αυτή παρεμποδίζει εν μέρει τη ροή του αέρα, οπότε το επεισόδιο χαρακτηρίζεται ως υπόπνοια, είτε αποφράσσει πλήρως τον αεραγωγό και διακόπτει τη ροή του αέρα, οπότε το επεισόδιο χαρακτηρίζεται ως άπνοια. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να έχουν διάρκεια λίγων δευτερολέπτων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκούν και περισσότερο από ένα λεπτό. Άτομα που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου εκδηλώνουν εκατοντάδες τέτοια επεισόδια κατά τη διάρκεια μιας νύχτας.

Η κεντρική άπνοια είναι μια υπνική διαταραχή λιγότερο συχνή, αλλά εξίσου επικίνδυνη με την αποφρακτική άπνοια. Στην κεντρική άπνοια, τα εγκεφαλικά κέντρα που διεγείρουν τους μύες της αναπνοής «ξεχνούν» να δώσουν τις κατάλληλες εντολές.

Το αποτέλεσμα είναι η διάκοπή της αναπνοής μόνο που σε αυτή την περίπτωση η αιτία δεν είναι κάποιου είδους απόφραξη του αεραγωγού. Ο πάσχων σταματά να αναπνέει για κάποια δευτερόλεπτα και σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν κάνει καμμία προσπάθεια να αναπνεύσει και δεν παράγει κανέναν ήχο λαχανιάσματος ή αίσθησης πνιγμού, όπως συμβαίνει σε άτομα που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου. Μετά τη διακοπή της αναπνοής θα ξεκινήσει και πάλι να αναπνέει, συχνά με λίγο πιο γρήγορο ρυθμό, λόγω των αυξημένων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα του.

Κάποιοι ασθενείς εκδηλώνουν συνδυασμό επεισοδίων αποφρακτικής και κεντρικής άπνοιας ύπνου. Αυτός ο τύπος άπνοιας χαρακτηρίζεται ώς μεικτή άπνοια και απαιτεί εξατομικευμένη θεραπεία των προβλημάτων, τόσο της κεντρικής άπνοιας, όσο και της αποφρακτικής άπνοιας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου »