Οδοντιατρική αντιμετώπιση ροχαλητού - άπνοιας ύπνου

Διάγνωση άπνοιας ύπνου

Η διάγνωση της άπνοιας ύπνου γίνεται με μία ειδική εξέταση που ονομάζεται πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου. Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο ενός κέντρου ύπνου, όπου ο εξεταζόμενος κοιμάται για μια νύχτα.

Κατά τη μελέτη συλλέγονται σήματα από όλο το σώμα και καταγράφονται η εγκεφαλική δραστηριότητα, οι κινήσεις των ματιών, οι μυϊκή δραστηριότητα, ο καρδιακός ρυθμός, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και η ροή του αέρα από τη μύτη και το στόμα κατά την αναπνευστική λειτουργία. Τα δεδομένα αναλύονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και βοηθούν στη διάγνωση διαταραχών της αναπνοής κατά τον ύπνο, διαταραχών συμπεριφοράς στο στάδιο REM, υπνοβασίας και άλλων παθήσεων.

Από τη συγκεκριμένη μελέτη προκύπτει και ο δείκτης AHI (Apnea-Hypopnea Index) ο οποίος εκφράζει των αριθμό των επεισοδίων άπνοιας ή υπόπνοιας που εκδηλώνει ο ασθενής σε χρονικό διάστημα μίας ώρας. Ο δείκτης AHI επιβεβαιώνει τη διάγνωση και παράλληλα καθορίζει και τη βαρύτητα της άπνοιας ύπνου. Τιμές του δείκτη AHI μικρότερες του 5 θεωρούνται φυσιολογικές. Τιμές AHI από 5-15 υποδηλώνουν ήπιας βαρύτητας άπνοια, 15-30 μέτριας βαρύτητας άπνοια και μεγαλύτερες του 30 μεγάλης βαρύτητας άπνοια.

Η πολυσωματοκαταγραφική μελέτη σε κέντρο ύπνου θεωρείται η καλύτερη μέθοδος για τη διάγνωση των αναπνευστικών διαταραχών κατά τον ύπνο και παρέχει έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων σχετικών με το πρόβλημα του ασθενούς. Το μειονέκτημα της είναι ότι ο ασθενής πρέπει να κοιμηθεί σε ένα ξένο για αυτόν περιβάλλον και να συνδεθεί με πολλά καλώδια, συνθήκες που δεν ευνοούν έναν άνετο και φυσιολογικό ύπνο, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις επηρεάζει τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης.

Μια αξιόπιστη και αποτελεσματική εναλλακτική διαγνωστική μέθοδος είναι η μελέτη της αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας του ασθενή κατά τον ύπνο με φορητή συσκευή πολυσωματοκαταγραφικής μελέτης ύπνου. Ο εξεταζόμενος έρχεται στο ιατρείο και ενημερώνεται για τον τρόπο με τον οποίο θα συνδέσει και θα ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη συσκευή. Η συσκευή ρυθμίζεται κατάλληλα και δίνεται στον ασθενή. Ο ασθενής κοιμάται στο σπίτι του και η συσκευή καταγράφει τη ροή του αέρα κατά την αναπνοή, το ροχαλητό, τα επεισόδια άπνοιας και υπόπνοιας, τον καρδιακό ρυθμό και τη συγκέντρωση του οξυγόνου στο αίμα του ασθενούς καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας. Την επόμενη μέρα η συσκευή επιστρέφεται στο ιατρείο, συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή και συλλέγονται τα δεδομένα των μετρήσεων της προηγούμενης νύχτας. Η συσκευή εκτός από τη καταγραφή στοιχείων σχετικά με την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία υπολογίζει και τον δείκτη ΑΗΙ (Apnea-Hypopnea Index) που καθορίζει τη διάγνωση και βαρύτητα της άπνοιας.

Συγκριτικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων των φορητών συσκευών και οι εκτιμήσεις του δείκτη ΑΗΙ παρουσιάζουν ομοιότητες με τις αντίστοιχες μετρήσεις της πολυσωματοκαταγραφικής μελέτης σε κέντρο ύπνου.

Η τελευταία βέβαια, καταγράφει πολύ περισσότερες λειτουργίες του σώματος και μπορεί να διαγνώσει όχι μόνο αναπνευστικές, αλλά και άλλου τύπου διαταραχές ύπνου. Τα πλεονεκτήματα όμως της άνεσης για τον εξεταζόμενο, λόγω της απλής σύνδεσης της φορητής συσκευής, και της δυνατότητας να γίνει η μελέτη στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού του, καθιστούν τη φορητή πολυσωματοκαταγραφική μελέτη μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τη διάγνωση των συχνότερων αναπνευστικών διαταραχών του ύπνου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Θεραπεία αποφρακτικής άπνοιας ύπνου »